tiistai 15. helmikuuta 2011

Aitan sisustuksesta



Meillä on mökillä sellainen vanha saunarakennus. Se on uuden saunan tieltä rannasta hinattu pieni aitan ja saunan yhdistelmä. Nyt sauna nököttää varastona. Seinät mustuneena, mutta saunamittarin jälki vaaleana läikkänä. Kun sauna oli vielä rannalla lattiassa oli rakoja joista näkyi ruohoa. Sen pieni ikkuna oli järvimaisemaa täynnä. Varpaat mutaisena mentiin saunaan lämmittelemään. Kiuas humisi niellessään puita. Löylyssä ikkuna meni huuruun ja piirtelin siihen kukkia.




 Nyt saunassa ei enää käydä. Sen lauteilla ei ole tuoksuvaa koivuvihtaa. Siellä on työkaluja, joilla rakennettiin se uusi sauna ja sitä mökkiäkin taisi isäni niillä kunnostaa ja lopulta mökkiin kasvoi valoisa yläkertakin. Lauta laudalta nakuteltiin seiniä pystyyn ja joskus niitä työkaluja tehtiin itse, sitä mukaa kun niitä tarvittiin. Nyt ne kaikki lepäävät siellä saunan pimeässä.

Siellä aitassa taas on muistoja ensimmäisistä sisustusinnostuksista. Ideoita piti toteuttaa vaikka oli vielä talvi ja pohjapiirrustuksia piirrettiiniltaisin kotona vahaliiduilla mainospapereiden taakse. Sitten lumenluonti tai pilkkireissuilla pulkan kyydissä raahattiin pieniä raidallisia kukkapurkkeja mökille. Koska ihan kohta olisi kevät ja sitten kesä. Rämmittiin kainaloita myöten hangessa ja käytiin pilkillä. Kylmiä varpaita lämmiteltiin pienen takan edessä samalla kun paistettiin makkaraa mökissä.

Aitassa on nyt ylimääräisiä vuoteita ja kaikenlaista ylijäänytta uusien kalusteiden alta pois muutettua tavaraa. Siellä on minun tuleva kesätyöni. Aion sisustaa ja kunnostaa sen huonevanhuksen. Haluan muuttaa kesäni sinne aittaan. Sellainen on minun mökkiunelmani. Vaalea huone laverilla, pikkupöydällä ja eriparisilla tuoleilla. Siellä ei tarvitsisi olla sähköjä. Lukuvalo olisi ehkä kuitenkin mukava, sitten illoiksi kun on jo pimeää.








Nyt aitan lautaseinät kutsuvat hiomaan ja maalaamaan. Pitsikokoelma pääsee laverille tyynyiksi. Punapilkullista valkoista ja turkoosia sekä tietenkin pellavaa. Vähän sellaista ranskalaista tunnelmaa. Vanhaa kulunutta ja käytettyä. Ei olisi mitään uutta. Eriparisia unohdettuja juttuja uudessa tarkoituksessa. Omalla kädenjäljellä varustettu kesähuone. Kuitenkin talvenkestäviä tavaroita. Ehkä osan voisi piilottaa talveksi mökkiin suojaan kosteutta.

Katsotaan mitä näistä unelmista syntyy. Pitsivarastosta syntyi tänään tuollaisia tyynyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti